Leider ist der Eintrag nur auf Katalanisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

El Parlament de les Illes Balears ha aprovat la llei de residus més ambicionsa i respectuosa de tot l’Estat que té com a objectiu la reducció dels plàstics.

D’aquesta manera, a partir de 2021, no es podran comercialitzar bosses de plàstic d’un sol ús i només se’n permetran de compostables en establiments de venda a granel; les anelles de llaunes i botelles de begudes només podran ser biodegradables; les safates per a aliments, els tassons, els coberts, les canyetes per a begudes, els bastonets de les orelles, els bastonets per a caramels i els plats de plàstic d’un sol ús només es podran comercialitzar si són compostables.

A més a més,el 2021 els municipis de les Illes Balears hauran d’assolir el 50% de reciclatge en materials com paper, metalls, vidre, plàstic i bioresidus dels residus domèstics. L’any 2030 aquesta xifra haurà d’arribar al 65%. Pel que fa als envasos, s’hauran de reciclar el 75% abans del 2030. Així mateix, s’aplicaran mètodes que assegurin que es compleix un dels principis fonamentals de la Llei: “qui més contamina, més paga”.

Vicenç Vidal, conseller de Medi Ambient, Agriucultura i Pesca, ha estat l’impulsor d’aquesta llei, que ha comptat amb el suport d’entitats socials i ecologistes, amb més de 800 aportacions. La nova legislació dona dos anys perquè les empreses s’hi adaptin. De fet, algunes grans cadenes o administracions municipals ja han posat en marxa iniciatives que marca aquesta norma pionera.

D’altra banda, els esdeveniments públics que comptin amb suport de les administracions públiques, hauran de tenir alternatives a la venda i la distribució de begudes envasades i de tassons d’un sol ús.

L’objectiu d’aquesta llei és el d’assegurar el manteniment del medi ambient i la sostenibilitat de les Illes Balears, amb la implicació de l’Administració, les empreses i els ciutadans.