Ingredients:
- 8 calamarsos
- 1 ceba grossa
- Molla de pa sec
- ½ kg carn trinxada meitat porc i meitat vedella, segons necessitat, o bé només de porc
- 1 o 2 ous durs (aproximadament)
- Un grapadet de pinyons
- All
- Julivert
- Sal
- Pebre
- Oli d’oliva verge extra
- Escuradents
Per al sofregit:
- 1 ceba grossa
- 1 tomàquet ratllat
- 1/2 copeta de vi ranci
- Sal
- Oli d’oliva verge extra
Per la picada:
- Un grapat d’ametlles
- Un grapat de pinyons
- 1 gra d’all
- Julivert
- Xocolata negra
Elaboració:
En primer lloc, netegem els calamars, en separem les aletes i les potes i les trinxem.
A continuació, barregem la carn amb les potes i aletes i ho sofregim tot plegat amb la ceba. Quan ho tinguem llest, hi barregem els ous durs, l’all i julivert, la molla de pa remullada i uns quants pinyons. (Hi ha qui també hi posa panses). Salem i empebrem.
Omplim les bosses dels calamars amb aquest farciment i els tanquem amb un escuradents. No hem d’omplir-los massa, ja que al coure el calamar pot reduir una mica el seu tamany i això podria fer que es trenqués.
Un truquet: Si li donem la volta al calamars, no ens cal l’escuradents.
A part haurem fet un sofregit a la manera tradicional (a poc a poc i bona lletra) amb la ceba i el tomàquet, afegint-li una mica de vi ranci i deixant-lo reduir.
Saltem una mica els calamars en una cassola, a foc baix, i a continuació hi tirem el sofregit i una mica d’aigua, deixant-ho coure uns 30 minuts. Seguidament hi posem la picada i ho deixem uns minutets més.
Nota: Si ens sobra farciment, en podem fer mandonguilles (pilotes).