/

Alarma al sector de restauració de Mallorca davant la caiguda de facturació d’un 20% el primer trimestre de l’any

Zones com Port de Pollença i Platja de Palma han patit descensos del 20% mentre que la mitjana generalitzada a Mallorca són del 10%

El sector de la restauració a Mallorca ha encès les alarmes després de registrar una caiguda generalitzada d’ingressos de prop del 20% durant el primer trimestre de l’any respecte al mateix període de l’any anterior.

Segons dades aportades per Restauració CAEB, els descensos d’ingressos oscil·lent entre el 10% i el 20% a certes zones de Mallorca com, per exemple, Port de Pollença i Platja de Palma, exceptuant algunes zones específiques com Portixol i Plaça d’Espanya de Palma que han aconseguit mantenir, i fins i tot incrementar, la seva facturació respecte al mateix període de l’any anterior.

El president de Restauració CAEB, Juan Miguel Ferrer, adverteix que aquests resultats són un indicador d’alarma econòmica, atès que “la restauració és el primer termòmetre econòmic de Mallorca i si al nostre sector disminueix la despesa, inevitablement afectarà tota la cadena econòmica local”.

Quan els turistes, visitants i residents “redueixen el consum en restaurants i cafeteries, significa que també reduiran les seves despeses en el comerç, el lleure i els serveis i això pot anticipar un efecte en cadena preocupant”, explica Ferrer.

La baixada generalitzada en la despesa mitjana per client, tant estatal com estranger, és especialment cridanera davant les dades macroeconòmiques publicades fins ara, concretament que les Illes Balears ha batut rècord de turistes rebuts durant el primer trimestre de l’any, amb devers un milió tres-centes mil persones.

Aquestes xifres contrasten, insisteix Juan Miguel Ferrer, “amb la realitat que vivim al carrer i als negocis ja que, malgrat que davant aquests números sembla que les Illes comencen el 2025 batent rècords, la veritat és que quant a despesa es refereix no s’està percebent a l’alça, sinó tot al contrari, a la baixa. Tenim més gent que gasta menys sembla ser”.

“Els carrers poden estar plens, els creuers arribant i els hotels complets, però el que realment importa és el nivell de despesa i lamentablement està disminuint“, puntualitza Ferrer.

D’altra banda, Restauració CAEB assenyala que les zones del Portixol i especialment la Plaça d’Espanya a Palma estan aconseguint superar aquesta situació, i mostren increments notables a la facturació.

En el cas específic de la Plaça d’Espanya, l’associació atribueix aquesta millora directament a l’impuls i les accions empreses per l’Ajuntament de Palma que cal recordar que des de l’any passat executa obres de renovació urbana i dinamització comercial en una zona històricament marginada. “Gràcies a aquesta intervenció del consistori, els negocis han aconseguit no sols sobreviure, sinó també millorar-ne els resultats respecte a anys anteriors”, destaca el president de l’associació.

Tot i això, a la resta de Palma i a la resta de les zones de Mallorca, la situació és negativa. “Fins i tot en àrees que històricament presentaven xifres molt positives, aquest any observam descensos del 10% o més”, afirma Ferrer.

A aquesta realitat se suma la contínua escalada en els costos de les primeres matèries, una situació que estreny els marges operatius i podria afectar greument la rendibilitat final del sector durant la resta de l’any.

“Cal prendre consciència d’aquesta situació i posar en marxa mesures que permetin revertir aquesta tendència. Mallorca no es pot permetre que un dels seus motors econòmics més visibles comenci a disminuir la facturació ja que d’aquest sector depenen milers i milers de llocs de treballs i famílies”, conclou Ferrer.

Imatge d’Erdenebayar Bayansan a Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat