Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Un dels plats del Maresme per excel·lència és la sípia amb patates i pèsols, anomenat també com el plat de Mataró. Fins i tot hi ha unes jornades gastronòmiques dedicades a aquest plat. Ara bé, cal comentar que aquests suquets es fan per tota la geografia costera i arreu del nostre país.

Avui us la presentam sense pèsols, ja l’hem fet altres vegades amb aquestes perles o caviar del Maresme, com la sípia amb pèsols.

La recepta de l’estofat de sípia amb patates ens ha sortit un rodona, per sucar-hi pa i llepar-se’n els dits!

Ingredients:

  • 1 kg i 1/4 de sípia bruta
  • 4 patates
  • La salsa o melsa de la sípia (La bosseta marró de l’interior)
  • 6 escalunyes
  • 3 grans d’all
  • 2 o 3 tomàquets madurs
  • 1 copeta de vi blanc sec
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal
  • Julivert
  • 1 fulla de llorer
  • Una mica de xocolata negra

(És molt important que la sípia sigui de costa de l’anomenada bruta. Neta o congelada, no val res).

Elaboració:

En una cassola, preferiblement de fang o de ferro, sofregim una mica les escalunyes amb un raig d’oli d’oliva verge extra. Quan siguin una miqueta fetes hi afegim la sípia un cop rentada i tallada a daus (en reservau la melsa) i una fulleta de llorer. Tapam la cassola i ho deixam coure una estona a foc lent fins que la sípia deixi anar tot el seu suquet.

A continuació, hi tiram els alls picadets, li donam uns tombs a tot plegat, perquè els alls es daurin una mica i seguidament hi afegim el tomàquet pelat, sense llavors i ratllat o esmicolat petit. Seguim la cocció amb la cassola tapada, a poc a poc fins que ens quedi ben confitat tot plegat. Després, hi posam la copeta de vi i ho deixam reduir. Podem afegir-hi una culleradeta de farina, coent-la una miqueta perquè el suc ens quedi al final una mica més espès.

En aquest moment, hi tirem una mica d’aigua o fumet i quan arrenqui el bull, hi posem les patates tallades esqueixades. Ho deixam coure tot uns minuts, i hi afegirem la salsa o melsa de la sípia, una mica de xocolata negra, rectificarem de sal i acabarem la cocció fins que les patates siguin cuites.

Deixam reposar el guisat i ja el tindrem a punt per gaudir-lo.

També podem acabar l’estofat afegint-li una picada catalana (ametlles, all, pa i julivert) amb el bocinet de xocolata.