Un dels plats del Maresme per excel·lència és la sípia amb patates i pèsols, anomenat també com el plat de Mataró. Fins i tot hi ha unes jornades gastronòmiques dedicades a aquest plat. Ara bé, cal comentar que aquests suquets es fan per tota la geografia costera i arreu del nostre país.
Avui us la presentam sense pèsols, ja l’hem fet altres vegades amb aquestes perles o caviar del Maresme, com la sípia amb pèsols.
La recepta de l’estofat de sípia amb patates ens ha sortit un rodona, per sucar-hi pa i llepar-se’n els dits!
Ingredients:
- 1 kg i 1/4 de sípia bruta
- 4 patates
- La salsa o melsa de la sípia (La bosseta marró de l’interior)
- 6 escalunyes
- 3 grans d’all
- 2 o 3 tomàquets madurs
- 1 copeta de vi blanc sec
- Oli d’oliva verge extra
- Sal
- Julivert
- 1 fulla de llorer
- Una mica de xocolata negra
(És molt important que la sípia sigui de costa de l’anomenada bruta. Neta o congelada, no val res).
Elaboració:
En una cassola, preferiblement de fang o de ferro, sofregim una mica les escalunyes amb un raig d’oli d’oliva verge extra. Quan siguin una miqueta fetes hi afegim la sípia un cop rentada i tallada a daus (en reservau la melsa) i una fulleta de llorer. Tapam la cassola i ho deixam coure una estona a foc lent fins que la sípia deixi anar tot el seu suquet.
A continuació, hi tiram els alls picadets, li donam uns tombs a tot plegat, perquè els alls es daurin una mica i seguidament hi afegim el tomàquet pelat, sense llavors i ratllat o esmicolat petit. Seguim la cocció amb la cassola tapada, a poc a poc fins que ens quedi ben confitat tot plegat. Després, hi posam la copeta de vi i ho deixam reduir. Podem afegir-hi una culleradeta de farina, coent-la una miqueta perquè el suc ens quedi al final una mica més espès.
En aquest moment, hi tirem una mica d’aigua o fumet i quan arrenqui el bull, hi posem les patates tallades esqueixades. Ho deixam coure tot uns minuts, i hi afegirem la salsa o melsa de la sípia, una mica de xocolata negra, rectificarem de sal i acabarem la cocció fins que les patates siguin cuites.
Deixam reposar el guisat i ja el tindrem a punt per gaudir-lo.
També podem acabar l’estofat afegint-li una picada catalana (ametlles, all, pa i julivert) amb el bocinet de xocolata.