Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El primer criteri de preferència de la propera convocatòria d’ajudes de distribució de fruita, hortalissa i llet (productes lactis) és que han de ser locals. Així ho ha acordat la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

És important remarcar, que en el cas de la fruita i l’hortalissa, el segon criteri és que provingui de l’agricultura ecològica; el tercer, que provingui de l’agricultura integrada; el quart, que el preu sigui més barat que el fixat; el cinquè, que diversifiquin en fruites; el sisè, que diversifiquin en centres; i el setè, que subministrin a diverses illes.

D’aqueta manera, la fruita i verdura fresca sempre seran prioritàries a la fruita i verdura transformades.

En el cas de la llet, el segon criteri és que sigui fresca del dia; el tercer, que el preu sigui més barat que el fixat; el quart, que els productes siguin de ramaderia ecològica; i el cinquè, que subministrin a altres illes. La llet, en qualsevol forma, sempre serà prioritària als productes derivats.

D’aquesta manera es garanteix que els alumnes beneficiaris d’aquest programa rebin producte fresc i de proximitat. «La novetat d’aquesta convocatòria és que es prioritza la llet produïda a les Balears i s’enforteixen els criteris perquè la fruita també sigui local», ha remarcat Paula Valero, directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària. També s’introdueixen productes que fins ara no estaven dins aquest programa, com l’ametla (amb pell o sense) i la fruita seca.

Els beneficiaris són els proveïdors i/o centres escolars que distribueixin els productes i l’import de les ajudes serà del 100% de les quanties fixades en aquesta resolució. Els proveïdors que vulguin optar a aquestes ajudes hauran de presentar un pla d’actuació, pactat amb el centre o centres escolars, en què hauran de detallar la data d’inici i d’acabament del pla; els productes que distribuiran; el centre escolar, i el número i l’edat d’alumnes beneficiaris; el calendari de lliurament de cada producte a cada centre i l’itinerari de distribució, entre d’altres.

Per al curs 2020-2021 s’han previst tres, una per trimestre. S’hi destinen un  414.013,00 euros amb possibilitat d’ampliar la dotació de partida pressupostària. Es tracta de fons europeus que s’assignen a la comunitat autònoma a través de conferència sectorial. Per a la primera convocatòria, el termini de presentació de sol·licituds és des de l’endemà de la publicació d’aquesta resolució al BOIB i fins al 10 de juliol.