/

Els sommeliers preveuen una anyada 2021 excel·lent

La denominació d'origen (DO) Pla i Llevant ha recuperat una tradició que diu: Per Sant Martí, enceta el vi; una dita que fa referència al moment (dia 11 de novembre) en què se solien tastar els primers vins de la nova anyada

La denominació d’origen (DO) Pla i Llevant ha recuperat una tradició que diu: Per Sant Martí, enceta el vi; una dita que fa referència al moment (dia 11 de novembre) en què se solien tastar els primers vins de la nova anyada.

Per aquest motiu, aquest dilluns passat va organitzar un tast de vins en cru; és a dir, vins que encara no s’han acabat d’elaborar, per saber com evoluciona l’anyada 2021. Per organitzar aquest tast, en primer lloc es varen reunir els cellerers de la denominació d’origen per fer un tast intern dels vins de la DO elaborats pels mateixos associats. Els cellerers varen aportar vins varietals, és a dir, elaborats amb un sol tipus de raïm. En aquest tast es van triar aquells vins que millor podien representar les característiques de color, aroma i sabor propis de Pla i Llevant.

La segona passa d’aquest iniciativa, celebrada dilluns, ha estat convocar professionals del sector integrats en l’Associació Balear de Sommeliers (ABS) per fer un tast d’aquests vins i conèixer les seves opinions de forma objectiva sobre l’anyada 2021 i recollir les seves recomanacions sobre com tractar aquests vins.

Especialment interessants, ha estat escoltar els seus consells sobre si aquests vins són adequats per a un consum ràpid, com ara els vins joves, o bé si veuen la possibilitat que siguin de vins apropiats per a criances més o manco llargues.

Segons Daniel Arias, president de l’Associació Balear de Sommeliers, es tracta d’una anyada molt interessant. Hi destaca la qualitat del raïm que, en conseqüència, serà el resultat de bons vins. Dels blancs, en remarca la frescor, la bona acidesa i la riquesa aromàtica. Pensa que poden evolucionar molt bé en la criança en bóta. Dels rosats, en destaca la frescor i dels negres la presència de fruita i la riquesa aromàtica.

Per la seva banda, Gabriel Lucas, recent campió d’Espanya de sommeliers, destaca sobretot els vins elaborats amb Giró Ros i Gorgollassa. En general, pensa que són vins molt suggerents, als quals manca l’evolució lògica del temps en què aniran madurant. També hi va aportar la seva opinió Toni Fernández, sommelier de Licors Moyà, qui opina que es tracta d’un tast molt interessant, especialment perquè supera en qualitat l’anyada 2020. Destaca tant els vins blancs i com els negres.

Josep Juhé, sommelier del restaurant Zaranda, manifesta la seva grata sorpresa per aquesta anyada. Dels blancs, en destaca la seva moderada presència d’alcohol que és molt agraïda pels consumidors, i dels negres, en destaca la tanicitat i acidesa, fet que augura excel·lents vins per a criança amb un gran futur. Sergio Pereda, del Club Catador, pensa que el tast és una experiència excel·lent  i destaca entre els vins blancs els elaborats amb les varietats Premsal i Giró Ros, mentre que dels negres afirma que es tracta d’excel·lents vins, ja siguin els elaborats amb varietats internacionals com els autòctons.

Finalment, Joan Arboix, sommelier del grup Santi Taura al restaurant Dins de l’hotel El Llorenç, sosté que alguns d’aquests vins han de millorar amb una estada d’alguns mesos a dipòsits. Pel que fa als negres, opina que les varietats autòctones ofereixen una bona perspectiva de futur i les destaca per sobre de les varietats internacionals.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

code

 

Latest from Actualitat