//

Les sopes de Reis, un dolç per acabar les festes de Nadal

El Forn Can Rafel i el Forn Fondo matenen viu aquesta llepolia per a infants

Una de les postres típiques del vespre de Reis són les sopes dolces. El forner i pastisser Rafel Solivellas explica que és una tradició antiga que es remunta quan la gent no tenia tants de doblers i volia fer un detalls als infants.

Solivelles explica que va aprendre a fer les sopes de Reis quan feia feina al forn Can Delante (Inca). També comenta que es fa amb pa o coca dolça, massapà i sucre. “Hi va haver un temps a Mallorca, que els Reis d’Orient venien carregats de greixoneres de sopes dolces, que repartien la nit del 5 de gener entre els nins i nines de la nostra illa. Al nostre forn, ja fa uns anys que varem recuperar aquesta antiga i dolça tradició, cuinant pels Reis aquestes sopes tan mallorquines, on el massapà i la coca dolça són els protagonistes”. Solivellas, que regenta el Forn Can Rafel de Búger, explica que les serveix dins  greixoneres que la mestra artesana Francisca Truyol d’Inca. Les comandes es poden fer al 971 51 62 13.

A Palma, la tradició es manté viva amb el Forn Fondo, amb els pastissers Neus i Pau Llull. Cada anys són moltes les persones que comanen per aquestes dates una de les centenars de greixoneres que elaboren per aquestes dates i que tanta acceptació té entre els més petits de la casa.

Un altre forner que va mantenir viva aquesta tradició a Palma va ser Miquel Segura Miró, que va fundar el forn Can Miquel, Antic Forn de Porreres, que es troba al carrer de general Riera. Fa uns anys que va morir, però sens dubte, si no hagués estat per ell, molts no haurien pogut conèixer aquesta tradició que va aprendre del seu poble natal, Porreres. Explicava que tenia força demanda, ja que per aquestes dates en solia fer devers 300 sopes de Reis que servia dins greixoneres fetes a Pòrtol.

Caterina Valriu, professora, contacontes i directora del Grup d’Estudis Etnopoètics i del Grup de Recerca en Etnopoètica de les Illes Balears, va parlar de les sopes de Reis al seu perfil de Facebook i va comentar que amb el pas del temps, “aquestes petites peces de pastisseria artesanal foren substituïdes per monedes, petits cigarrets i menudes ampolletes de cava tot fet de xocolata però de manera industrial”.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat