L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha emès un comunicat en què explica el perill que hi ha si hom menja aliments florits.

L’associació d’usuaris apunta que només hi ha tres tipus d’aliments que sí que es poden menjar si els ha sortit floridura. Són: el pernil salat i dels embotits curats (1), el formatge dur (2) i les fruites i vegetals (3).

El pernil salat i dels embotits curats

Es normal i habitual que el pernil salat i els embotits curats treguin una mica de floridura, en aquest cas, se li ha de llevar.

Formatges durs

El formatge dur és aquell que té poca humitat, com el formatge de Maó, el mallorquí, el manxec, el gouda, l’emmental o alguns de cabra. Si tenen alguna part florida s’ha de llevar amb un ganivet, amb un radi de 2 centímetres, tant als costats com per davall de la zona afectada.

Fruites i verdures de polpa forta

Als vegetals amb popa forta, com el pebre, la pastanaga, la safarnària o les cols, entre altres, se’ls ha de llevar la part que està florida amb un marge de seguretat de 2 centímetres dels costats i del fons de la part afectada.

Tota la resta d’aliments que tenguin floridura s’han de llençar al fems perquè poden tenir dos riscos importants per a la salut:

  1. La floridura o fong produir micotoxines, substàncies tòxiques capacess d’induir càncer i alteracions genètiques.
  2. A més dels fongs, hi poden créixer bacteris patògens indetectables per l’ull humà.

La campanya per difondre això s’ha llançat amb l’etiqueta #nocuela. A part de les excepcions comentades, com a regla general no és una bona idea llevar el bocí florit i menjar la resta de l’aliment.

Els aliments que no es poden menjar si treuen floridura es poden agrupar en:

  • Fiambres, salsitxes, embotits tendres com la botifarra o el botifarró, la mortadela, la xulla, el bacó. Hi ha un alt risc que s’hi formin micotoxines per l’alt nivell d’humitat que tenen.
  • Fruites i vegetals amb polpa fluixa o farinosa com les peres, les tomàtigues o les pomes. La característica de la textura que tenen aquests aliments fa que els filaments gairebé indetectables del miceli dels fongs siguin bons de penetrar-hi
  • Confitures i jalees: Encara que el sucre sigui un conservant natural, si una confitura té fongs o floridura, s’ha de llançar al fems.
  • Formatges tendres, trossejats, en tallades, iogurts, mantega, entre altres, tenen molta de superfície exposada a la contaminació i el mateix ganivet amb què es talla pot repartir els fongs per la resta de l’aliment.
  • Formatges amb fongs Hi ha formatges florits com el formatge blau, el cabrales, el rocafort, el brie o el camembert, cal destriar-ne el fong bo del dolent.
  • Pot produir micotoxines, substàncies tòxiques capaços d’induir càncer i alteracions genètiques.
  • Al costat dels fongs poden créixer bacteris patògens indetectables per l’ull humà.
  • Pa i productes de pastisseria (industrial o no): Tots aquests aliments tenen forats on s’hi poden estendre els fongs. Si tenen floridura, s’han de tirar a les escombraries.

Podeu consultar tota la campanya a: https://www.ocu.org/alimentacion/seguridad-alimentaria/consejos/alimentos-con-moho

Imatge: adonyig