Ingredients
Per al pastís:
- 7 rovells d’ou
- 1 got de sucre (aprox. 200 grams)
- 1 got de llet (aprox. 240 grams)
- 150 g de margarina o mantega blaneta
- 2 gots de farina (aprox. 300 grams)
- 2 cullerades de xocolata/ cacau en pols
- 1 cullerada (de postres) de bicarbonat
- 1 cullerada (de sopa) de vinagre
Per a la merenga:
- 7 clares (o blancs d’ou) a temperatura ambient
- Un parell de cullerades de sucre per clara d’ou
- Unes gotes de suc de llimona
- Un polsim de sal
Per a la decoració final:
- Xocolata en pols
- Llet
Elaboració
El pastís:
1. Escalfeu el forn a 180º funció ventilador.
2. Poseu en un bol els rovells amb el sucre fins que queden ben blanquejats i pugen una mica.
3. Afegiu-hi la llet i barreja-ho bé.
4.Seguidament afegiu-hi la mantega i continueu-ho mesclant.
5. Passeu la farina i el cacau per un sedàs i incorporeu-ho a la barreja.
6. Finalment poseu el bicarbonat i després el vinagre i remeneu-ho bé.
7. Poseu la pasta en un motlle de 25×35 cm, prèviament untat amb oli o mantega i empolvorat amb un poc de farina tamisada. Intenteu que la barreja s’escampe bé per totes bandes i que quede el més uniforme possible. (Si no s’escampa bé acabarà pujant més d’un cantó que d’un altre i no ens quedarà bé el pastís).
8. Enforneu-ho a 180º durant aproximadament uns 20 minuts o fins que vegeu que punxant amb una broqueta de fusta aquesta en surt seca.
La merenga:
9. Mentrestant neteja i seca bé les barnilles. És molt important que no tinguen restes de greix per tal que ens pugen bé les clares.
10. Fiqueu en un bol net les clares i munteu-les. Quan comencen a endurir, comenceu a posar el sucre molt a poc a poc. Poseu-ne una cullerada i quan s’haja integrat bé, afegeiu-hi la següent. La merenga ha de quedar ben dura. No escatimeu en sucre perquè sinó la merenga baixarà i el pastís no quedarà bonic. Perquè aguanten ben dures quasi al final poseu-hi un polsim de sal i un rajolí de suc de llimona.
11. Quan estiga fet el pastís de xocolata, traieu-lo però no apagueu el forn.
12. En calent, poseu la meitat de la merenga per sobre. Escampeu-ho bé fins que quede una capa ben uniforme.
13. Amb l’altra meitat de la merenga forma muntonets. (Amb el motlle que heu utilitzat, fareu 4×5 muntonets). Els podeu fer amb una màniga pastissera o bé amb una cullera de les de sopa: S’agafa una cullerada de merenga i un cop a sobre del pastís, mentre dibuixeu com un remolí, aixequeu la cullera cap amunt.
14. Quan hageu acabat, torneu a posar el pastís al forn aproximadament uns 5 minuts, fins que es dore la merenga.
Decoració final:
15. Prepareu la xocolata per a la decoració final: escalfeu dos dits de llet. Poseu en un bol menut un parell de cullerades de xocolata en pols i afegiu-hi llet fins que agafe una mica de consistència.
Queda molt curiós si dibuixeu com una quadrícula prenent de referència els munts de merenga. Finalment tireu per sobre de la merenga la xocolata desfeta de forma irregular i en la quantitat que vulgues.
16.- Deixeu-ho refredar.
Temps total: 1 horeta curta