El Concurs Nacional de Pinxos i Tapes de Valladolid ha anunciat qui són els 46 cuiners seleccionats que participaran a la 16a edició d’aquesta competició culinària. Entre els elegits hi ha Antònia Massanet Perelló Xema Álvarez Pacheco, que hi representaran Mallorca, a més d’Aingeru Echevarría Abascal, cuiner basc del restaurant Can Terra (Eivissa), que serà l’únic participant de les illes Pitiüses.

Antònia Massanet s’hi ha presentat com a cuinera del restaurant de la Rafa Nadal Acadamy. Té 23 anys, és de Manacor i és cap de partida de fred i calent del restaurant Sa Punta de Son Servera. La tapa que ha presentat l’ha batiada amb el nom de llaüt perquè s’hi assembla molt i perquè és una tapa amb un punt sentimental ja que recorda els dies que durant l’estiu sortia a navegar amb el seu padrí i, també, els cuinats de sípia que preparava la seva padrina. És un plat que es presenta en una barqueta de sípia i que també convida a reflexionar sobre la importància de reciclar i aprofitar el fems orgànic. La tapa consisteix en una galleta d’oli amb algues i pinyons, una sípia amb salsa, un gel de panses i uns xítxeros (també dits pèsols) liofilitzats.

Xema Álvarez participa al concurs com a guanyador de la darrera edició de Tapalma. El cuiner i propietari del restaurant Catalina la Fina de Palma a aquesta ocasió ha fet una versió creativa d’un plat tradicional com és l’arròs brut i l’ha adaptat en panada oriental, concretament japonesa, com és la gyosa. Explica que primer elabora el plat com si hagués de fer un arròs brut però que no hi posa aquest cereal. Després, en reserva el brou i en desfilaga la carn de conill, de colomí, de pollastre i de porc per fer-ne la pasta de croqueta.Després la posa dins la pasta de la gyoza, la bull i hi dona el darrer toc fregint-la a la planxa. Per acabar, hi posa envinagrats coents i un paté fet amb fetge de conill. Es presenta amb una copa de cava amb brou de l’arròs brut i, a sobre, la gyoza.

El concurs, que té bastant repercussió a nivell estatal, es farà a Valladolid els dies 9, 10 i 11 de novembre, unes dates en què també se celebra el Campionat Mundial de la Tapa. En aquest marc, i com mesura de dinamització turísticogastronòmica, se celebrarà el Festival Internacional de la Tapa fins al 15 de novembre i als bars i restaurants de Valladolid s’hi podran tastar les tapes guanyadores i apadrinades per aquests establiments.