Així ho explica un estudi del Centre Nacional d’Investigacions Cardovasculars

Esmorzar poc o gens duplica el risc de lesions arteroscleròtiques, independentment del tabac, el colesterol elevat, el sedentarisme, etc. Així ho explica l’estudi elaborat pel Centre Nacional d’Investigacions Cardovasculars (CNIC) titulat ‘Progression and Early Detection of Atherosclerosis’ (PESA), publicada a començament de mes a The Journal of American College of Cardiology (JACC).

Menystenir el paper de l’esmorzar en la salut cardiovascular o no fer el berenar del matí podria servir com a marcador d’hàbits alimentaris d’un estil de vida poc saludable. Així ho confirmen els resultats de l’estudi, el qual adverteixen que  fer un esmorzar poc energètic (menys del 5% de les calories diàries recomanades; és a dir, l’equivalent a menys de 100 calories/esmorzar per a una dieta de 2.000 calories per dia), no és bo per a la salut.

L’estudi s’ha fet a més de 4.000 individus d’edat intermèdia, que són controlats a llarg termini gràcies a l’ús de les tècniques d’imatge més innovadores i la finalitat principal és caracteritzar la prevalença i la taxa de progressió de les lesions ateroscleròtiques latents (anomenades ‘subclíniques’ perquè no han donat cap símptoma) i estudiar-ne l’associació amb factors moleculars i ambientals, incloent-hi els hàbits alimentaris, l’activitat física, els bioritmes, les característiques psicosocials i l’exposició a contaminants ambientals. A edats primerenques, les plaques ateroscleròtiques (acumulació de greixos a les parets de les artèries dins el procés anomenat aterosclerosi) ja comencen a desenvolupar-se, encara que no hagi símptomes (aterosclerosi subclínica).

Se sap que l’esmorzar té un impacte significatiu en la salut cardiovascular. Ara, les dades obtingudes del PESA, projecte liderat pel Dr. Valentí Fuster, director general del CNIC, i que ha avaluat tres patrons d’esmorzar en relació amb la presència de plaques ateroscleròtiques en individus asimptomàtics, suggereixen que saltar l’esmorzar és un marcador d’un comportament alimentari global poc saludable que està associat amb una major prevalença d’aterosclerosi generalitzada.

Foto: CNIC