El Govern de les Illes Balears i les patronals de restauració es reuniren ahir, dia 30 de desembre, per enviar un missatge comú per instar empreses i clients a complir les normes i recomanacions per evitar la propagació de la covid-19.

La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha recordar que les noves mesures acordades pel Govern responen a l’empitjorament de les dades epidemiològiques i assistencials i ha reiterat que en aquest context és primordial complir les regles per poder frenar el ritme de contagis i garantir la capacitat de resposta eficient del sistema assistencial.

D’altra banda, tant Alfonso Robledo, president de CAEB Restauració, com Eugènia Cusí, presidenta de PIMEM Resturació, han recalcat la importància de complir les mesures de seguretat i han ofert la col·laboració de les patronals per fer arribar la informació i els missatges de precaució i prevenció a tots els socis i a la ciutadania i han expressat la seva disposició a continuar fent feina amb l’Administració a mig i llarg termini per fer front a la pandèmia.

Així mateix, Rosana Morillo, directora general de Turisme, ha recordat el compromís del Govern amb el sector. Cal recordar que, juntament amb el Consell de Mallorca i l’Ajuntament, s’ha posat en marxa un pla conjunt de suport al sector de la restauració per valor de gairebé 7 milions d’euros.

Les ajudes a fons perdut per a bars, cafeteries i restaurants oberts serviran per a contribuir a disminuir la despesa bàsica dels establiments afectats pel tancament d’interiors i el tancament total a causa de l’entrada de Mallorca en el nivell 4 de màxim risc sanitari.

A més, entre d’altres iniciatives, l’Ajuntament de Palma s’ha compromès a prolongar l’exempció del pagament de l’ocupació de l’espai públic de les terrasses durant el primer trimestre de 2021, una mesura que suposarà un estalvi per als restauradors de 450.000 euros. Cal recordar que aquesta mesura va entrar en vigor des de la declaració de l’estat d’alarma. El cost de 2020 ha estat de 1,6 milions d’euros.

Finalment, també s’oferirà la possibilitat d’ajornar les factures d’aigua i de recollida de residus. Així, els restauradors podran finançar qualsevol factura emesa des del mes d’agost de 2020 i fins al 30 d’abril de 2021, en un termini d’un any o dos, en funció de determinats paràmetres.

Segons explica el Govern, l’objectiu és fer feina de manera conjunta amb totes les Administracions i amb tots els sectors socials per contribuir a pal·liar els efectes de la pandèmia i les dificultats que se’n puguin derivar de la necessitat de restringir determinades activitats amb l’objectiu de protegir la salut de la població.