L’Institut de la Joventut d’Espanya (INJUVE) ha premiat la cooperativista gallega Lucía Casal Vázquez amb el Premi Nacional de Joventut 2023 en la categoria de Medi Ambient. El jurat d’aquests guardons també ha fet una menció honorífica en aquesta mateixa categoria al ramader mallorquí Antoni Seguí i Villalonga.
Lucía Casal és una jove ramadera de 19 anys ha apostat per viure en el medi rural, on es dedica a la producció de carn de boví. mentre que Antoni Seguí treballa a la granja familiar Son Jover, que destaca per dedicar-se a la ramaderia ecològica amb l’ovella roja, autòctona de Mallorca, i a la producció de formatge.
Aquests premis tenen la finalitat d’estimular i reconèixer la trajectòria i l’esforç de joves que posen de manifest el seu compromís en diferents àmbits de la societat.
Son Jover: una granja de referència
Antoni Seguí Villalonga va néixer a Inca l’any 1994. És membre de la comissió de joves de Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears i continua la tradició de les quatre generacions que el varen precedir. Des dels 19 anys treballa com a agricultor i ramader, i avui dia és responsable de la granja de Son Jover, on fa la programació dels cultius de fruita seca, pastures i hortalisses i el maneig dels ramats d’oví de llet, oví de carn i caprí de llet.
Son Jover és una explotació 100% ecològica, inscrita en el consell regulador de la producció agrària ecològica de les Illes Balears des de l’any 1992, arrelada en el medi rural, que conserva l’essència del territori. Aquest jove mallorquí no sols ha apostat per aplicar mètodes ecològics respectuosos amb el medi ambient en la fase de producció i de transformació dels seus productes, sinó que també ha apostat per reduir el seu impacte ambiental a través de l’economia circular de l’explotació. També destaca per reduir el consum d’energies fòssils i la utilització de plaques solars i energies renovables a la sala de munyir.
Cal dir també que l’explotació d’Antoni Seguí va ser una de les primeres a establir un punt de venda per als seus productes en el mercat ecològic de Plaça de Patins de Palma, mercat de productors 100% ecològics. Recentment ha obert una botiga en el mercat de Santa Catalina de Palma. A més, des de l’any 2017 participa en un projecte d’innovació en el sector oví, liderat per Cooperatives agroalimentàries de les Illes Balears. També participa com a explotació model en el programa Cultiva, un programa finançat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).
Segons comenta Antoni Seguí “és un honor per a mi haver rebut aquesta menció honorífica. M’anima i és una reafirmació al fet que les decisions preses fins ara són les correctes. M’agrada aquesta sensació, d’estar en el bon camí de fer les coses bé. És molt gratificant que posin en valor el meu treball com a ramader i pagès jove que som, ja que el dia a dia a vegades es fa feixuc. El nostre sector està molt ressentit, i més encara a les Balears, però altres companys i jo apostam pel sector i treballam per a donar valor al sector primari”.


